OKT
06

– en lærerig beretning om, hvordan man på rekordtid ændrede den danske økonomi baseret på ubegrænset tilgang af ressourcer til en cirkulær genbrugsøkonomi.
Foredrag ved Thorkild Kjærgaard
I 1943 var den tyske besættelse af Danmark, der begyndte den 9. april 1940 og varede i alt 1852 dage, blevet hverdag.
I denne uvisse situation gjaldt det for vore daværende landsmænd først og fremmest om at få hverdagen til at hænge sammen. Et grundvilkår, som alle havde at rette sig efter, var, at forsyningerne af råvarer udefra, som Danmark de foregående 150 år havde gjort sig mere og mere afhængig af, begyndte at falde.
Historien om danskerne i 1943 og 1944 er historien om, hvordan vore landsmænd tacklede livet i en tid med faldende udfoldelsesmuligheder.
Det kan synes fjernt og lidt uvedkommende. Men man kan også vende det om og spørge, om ikke netop disse år har et vigtigt budskab til os, der lever i en tid, hvor de miljø- og klimamæssige udfordringer gør det nødvendigt at tænke sig om en ekstra gang og overveje, om vi kan få livet til at hænge sammen med et mindre forbrug.
Set i det perspektiv er historien om danskerne de sidste to krigsår – 1943 og 1944 – en lærerig beretning om, hvordan man på rekordtid ændrede den danske økonomi baseret på ubegrænset tilgang af ressourcer til en cirkulær genbrugsøkonomi.
Det lyder paradoksalt, men det er et faktum, at Danmark under Besættelsen blev et mere bæredygtigt samfund.
Thorkild Kjærgaard er cand.mag. i historie og fransk. Dr.phil. 1991 (historie). Har været museumsinspektør på Frederiksborgmuseet i Hillerød, museumsdirektør i Sønderborg og – i en årrække – lektor og institutleder på Grønland Universitet i Nuuk. Thorkild Kjærgaard har ved flere lejligheder arbejdet med Anden Verdenskrig og står blandt andet bag Besættelsen 1940-45, som blev udgivet af Frederiksborgmuseet i anledning af 50-året for Befrielsen.